Cum alegi corect scaunul auto - 3Pitici

Scaun auto 3PiticiIn acest articol vei afla:

  • Care sunt grupele de varsta pentru scaunele auto
  • Care sunt principalele criterii de selectie a unui scaun auto
  • Cum instalezi corect scaunul auto

Cum alegem un scaun auto

Siguranta copilului tau este pe primul loc si atunci cand plecati in calatorie sau la drum scurt, trebuie sa ii asiguri celui mic toate conditiile necesare. Scaunul auto este o reala necesitate in acest sens. Dar fiindca oferta producatorilor este foarte variata, alegerea devine foarte dificila.

La 3Pitici, venim in ajutorul tau cu o serie de sfaturi de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi scaunul auto pentru cel mic. Iata care sunt cei mai importanti factori:

Varsta, inaltimea si greutatea copilului

Toate scaunele auto sunt clasificate pe grupe:

  • Grupa 0 nou nascut pana la aproximativ 9 luni (0-10 kg);
  • Grupa 0+ nou nascut pana la aproximativ 12 luni (0-13 kg);
  • Grupa 1 de la 6 luni pana la aproximativ 4 ani (9-18 kg);
  • Grupa 2 de la 3 ani pana la aproximativ 8 ani (15-25 kg);
  • Grupa 3 de la 6 ani pana la aproximativ 12 ani (22-36 kg).

Modele combinate de scaune auto sunt:

  • Grupa 0+/1 de la 0 luni pana la aproximativ 4 ani (0-18 kg);
  • Grupa 1/2/3 de la 1 an pana la aproximativ 12 ani (13-36 kg);
  • Grupa 2/3 de la 4 ani pana la 12 ani (15-36 kg).

Trebuie sa stii ca modelele combinate sunt cele mai cautate datorita faptului ca sunt mai economice. Dar atentie: un bebelus de 0-4 luni trebuie sa stea obligatoriu perfect la orizontala intr-un cosulet auto grupa 0, dotat cu kit de prindere auto.  Atunci cand poate sta singur un fundulet, copilul poate trece la scaunul auto convertibil care sa ii poata facilita o pozitie de somn sau pozitia de sezut (scaune din grupa 0+/1). De la 4 ani sunt recomandate scaunele auto pentru copii, prevazute cu centuri proprii si tetiera reglabila in inaltime, cu sezut si spatar lat, care sa le permita confortul necesar.

Pozitia

Copiii vor sta intotdeauna pe scaunele din spate, pe locul din mijloc, mai ales daca masina este dotata cu  airbaguri laterale

Sistemele de siguranta

Montarea unui scaun auto pentru copil poate sa fie dificilp de la o masina la alta, banchetele din spate fiind diferite.  Potrivit reglementarilor europene, pentru ca cel mic sa fie in siguranta, scaunele auto trebuie sa aiba sistem de prindere in 5 puncte. Astfel, vor fi impiedicate alunecarea si zguduirea copilui in cazul unor frane bruste sau al unui accident. Pentru a te asigura ca beneficiezi de acest ham de prindere, cautape eticheta produsului litera “Y”. In cazul nefericit al unui accident, fortele pot fi egale sau pot depasi o tona, de aceea este esential sa te orientezi catre un scaun auto al carui producator propune solutii pentru absorbtia acestor forte si pentru protejarea copilului.

De cele mai multe ori montarea corecta a scaunului face diferenta in cazul unui accident. Din pacate, doar o treime din acestea sunt montate asa cum trebuie. Pentru a preveni astfel de situatii, cauta scaunele care beneficiaza de tehnologia ISOFIX (sistem lansat in 1997 si dezvoltat in colaborare cu Volkswagen).

Protectia laterala

Este foarte important ca scaunul sa aiba pereti de protectie rezistenti, astfel incat, in caz de accident sa fie protejate mai ales gatul si coloana copilului.

Material

Copii sunt foarte sensibili la miscare, de aceea este foarte posibil sa li se faca rau si sa vomite. Pentru “a scoate fata” scaunului, asigura-te inainte ca materialul este usor de intretinut si de curatat. Pentru un plus de siguranta, opteaza pentru un scaun confectionat dintr-un material textil anti-alunecare, ignifug si rezistent la lumina (scaunul nu ia foc in cazul unui accident) si fara compusi toxici (coloranti etc).

Paturica

Este foarte importanta in anotimpul rece. Imbracamintea foarte groasa il poate incomoda pe bebelus, de aceea este preferabil sa il imbraci confortabil si sa folosesti o patura moale pentru a-l proteja de frig. In plus, siguranta curelelor scade atunci cand sunt fixate peste multe straturi de haine.

Data expirarii

In mod normal, materialul protector din care este confectionat scaunul, devine casant dupa 6 ani si nu mai are acelasi efect de protectie. Ai in vedere acest detaliu mai ales daca vrei sa imprumuti scaunul auto sau sa cumperi unul second hand.  Inainte de a face acest pas, iintreaba proprietarul daca in timpul utilizarii a avut loc vreun accident. Evenimentele rutiere pot deforma structura scaunului, ceea ce se rasfrange direct asupra sigurantei copilului.

Accesorii

Multe scaune de masina au diverse accesorii pentru confortul copiilor precum jucarioare, botosei, jucaruu usoare etc. Sfatul nostru este sa cumperi produsele din aceeasi gama cu scaunul auto.

Urmareste mai jos un tutorial despre instalarea corecta a scaunului auto:

  • Distribuie pe:
Ne gasesti si pe: