Cum alegi corect jucariile pentru bebelusi - 3Pitici

Cu atatea oferte pe piata, raspunsul la intrebarea „Care este cea mai buna jucarie pentru bebelusul meu?” poate veni foarte greu. Insa intrebarea ramane una foarte importanta deoarece pentru cei mici, jucaria este mai mult decat distractie si mai degraba o modalitate de a a-si dezvolta simturile primare.

 

Studiile arata ca in primii 4 ani copiii dezvolta aproape 50% din inteligenta unui om adult. Atat de repede se dezvolta! Solutia pentru o alegere corecta a jucariilor potrivite pentru bebelusi consta in cunoasterea etapelor de invatare a celui mic, pe care le vom prezenta mai jos.

 

Programati sa invete inca de la nastere

Inainte de nastere, genetica determina modul in care se fac legaturi in creier. Neuronii calatoresc prin diverse parti ale creierului si fac conexiuni, denumite sinapse, care asteapta stimulare. Odata ce copilul se naste, fiecare experienta senzoriala precul auzul, vazul, mirosul ajuta la stimularea acestor sinapse si la formarea altora noi. Cu cat sunt mai complexe aceste conexiuni, cu atat mai repede se va dezvolta inteligenta bebelusului tau. Poti accelera dezvoltarea micutului prin a-i oferi o gama larga de experiente care sa ii stimuleze simturile.

 

Jucarii nastere – 6 luni

Pana la 6 luni, bebelusii sunt fascinati de descoperirea folosirii mainilor, picioarelor si celor mai multe dintre simturile lor, devenind constienti de imprejurimile lor.  Daca la nastere bebelusii nu pot vedea mai departe de 25-40 cm, odata cu perfectionarea spectrului luminos, cei mici vor fi incantati de lumini, contraste. Oglinda joaca un rol important la aceasta varsta; bebelusii sunt fascinati sa se priveasca in oglinda, chiar daca nu se recunosc. De asemenea, muzica le va capta mereu atentia fiind un stimul important pentru bebelusi.

 

Jucarii recomandate: zornaitoare  carusel cu lumini si sunete, jucarii de dentitie cu oglinda, jucarii pentru carucior (care vor insoti copilul in toate calatoriile si ii vor conferi acestuia un simt al continuitatii).

 

Jucarii 3 luni – 6 luni

Incepand de la aceasta varsta cei mici invata cum sa isi foloseasca mainile si sunt din ce in ce mai dornici de explorare. De asemenea, asteapta-te ca tot ce prinde in mana sa duca spre gurita deci jucariile sale trebuie sa fie construite din plastic sau plus moale fara accesorii precum nasturi, fermoar sau fire de metal.

 

 

Centrele de joaca precum saltelutele interactive sau de gimnastica sunt ideale pentru dezvoltarea celui mic la aceasta varsta. Combinatia dintre muzica si luminite capteaza atentia bebelusului si il incurajeaza sa stea pe burtica, fapt ce il ajuta in dezvoltarea functiilor motorii de baza.

 

 

 

Jucarii 6 – 12 luni

In aceasta perioada bebelusii incep sa descopere relatia cauza- efect, tragand sau impingand orice obiect pe care il au la indemana. Ei devin din ce in ce mai activi si mobili (majoritatea incep sa mearga de-a busilea intre 7 si 10 luni) de aceea jucariile la aceste varstre trebuie sa favorizeze miscarea. Sunetele si muzica trebuie sa fie in continuare nelipsite.

Jucarii recomandate: mingiute, cuburi moi, jucarii de impins etc.

 

 

 

 

 

  • Distribuie pe:
Ultima actualizare: 24.06.2013
Ne gasesti si pe: