Terapia cu flori

313 views

Terapia cu flori sau floriterapia utilizează elixire florale foarte diluate pentru a acţiona asupra stărilor tale emoţionale. Scopul său: ameliorarea vieţii pshihoafective şi relaţionale, favorizarea stării de bine, prevenirea îmbolnăvirii şi stimularea vindecării. Creatorul acestei terapii este medicul englez Edward Bach, care şi-a dorit să descopere un sistem terapeutic coerent, fără pericole şi la îndemâna tuturor.

La începutul unui tratament cu elixire este posibil să resimţi o agravare temporară a stării tale psihice. Se întâmplă rar, dar este normal şi durează puţin. Continuă tratamentul, iar dacă este nevoie, ia remediul de urgenţă.

Ce tratează floriterapia?

Elixirile florale se utilizează mai ales pentru a preveni bolile prin ameliorarea stării de indispoziţie. Cu ajutorul elixirelor florale, vei acţiona asupra gândurilor negative, care îţi slăbesc sistemul imunitar. Nu există nicio contraindicaţie în privinţa elixirelor fiindcă nu au niciun efect secundar. Ţinând cont de modul lor de preparare, elixirele nu conţin nicio urmă de substanţe chimice, astfel că nu au cum să producă alergii.. Reţine totuşi că elixirele nu tratează direct bolile, ci doar acţionează asupra gândurilor şi înlesnesc ameliorarea.

Remediul de urgenţă: este un amestec de 5 elixire care acţionează asupra emoţiilor resimţite în caz de şoc: Steaua Betleemului, impatiens, prun, clematită şi heliantemă (Rock Rose). Acesta a fost conceput pentru a face faţă unui eveniment foarte stresant: examen, tratament la dentist, veste proastă. Remediul de urgenţă este singurul disponibil şi sub formă de spray sau de cremă.

Ce spun studiile?

Elixirele nu conţin substanţe detectabile. Nicio teorie ştiinţifică nu le poate explica acţiunea, astfel că cercetătorii le consideră drept placebo. Susţinătorii metodei explică acţiunea lor printr-un mecanism de rezonanţă vibratorie, ca în homeopatie: remediul lor ar normaliza variaţiile câmpului electromagnetic al anumitor celule ale organismului.

Cum se prepară elixirul?

După ce au fost recoltate în plină perioadă de înflorire, florile sunt triate, iar cele ofilite sunt îndepărtate. Apoi sunt puse la macerat în apă pură de izvor şi lăsate 3-4 ore la soare. Dacă nu e soare, amestecul trebuie fiert o jumătate de oră. Maceratul obţinut este apoi filtrat şi amestecat cu o parte de alcool (de tipul coniacului) pentru a obţine o tinctură sau esenţă. Pentru copii, femeile însărcinate şi persoanele cu afecţiuni ale ficatului, există elixire preparate cu siliciu coloidal au cu oţet de căpşuni.

Cum se comercializează elixirile florale?

Cele 38 de elixire ale doctorului Bach sunt comercializate sub formă de tinctură – să nu le confundaţi cu tincturile homeopate sau de esenţe, în flacoane de 10 ml.

Cum se administrează elixirele florale?

După ce ai ales floarea sau florile recomandate, ia 2 picături din fiecare elixir ales. în tinctură, pune-le sub limbă, menţine-le în gură 1-2 minute fără să le înghiţi. Sau poţi turna picăturile într-un pahar (sau într-o sticluţă) de apă minerală neacidulată şi bea cu înghiţituri mici.

Iată la ce elixire poţi apela pentru a te calma:

  • Teamă: trandafir sălbatic, creţisoară, prun, plop tremurător, castan roşu.
  • Stări de incertitudine: cerato, genţiană, grozamă, carpen, ovăz sălbatic.
  • Lipsa de interes pentru prezent:clematită, măceş, măslin, castan alb, boboc de castan.
  • Singurătate: violetă de apă, mărăcine, impatiens.
  • Hipersensibilitate la influenţe şi idei: turiţă mare, centaură, nuc, ilice.
  • Preocupări exagerate pentru alţii: cicoare, verbină, viţă, fag, apă de rocă.
  • Disperare: pin, ulm, castan, salcie, stejar, măr pădureţ.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *