Reţete: Salată de fructe de mare

1 comment344 views

În prepararea sosului pentru salată va trebui să păstrezi o parte din lichidul în care au fiert fructele de mare. În acest fel vei obţine o aromă mai bogată şi reţinerea vitaminei B care se dizolvă în lichid.

 

Ingrediente (4 porţii):

1 cană vin alb sec
1 linguriţă tarhon uscat
1/2 linguriţă oregao uscat
1 duzină scoici, bine spălate
340g creveţi mari, decorticaţi
225g scoici St Jacques, tăiate în două
1/4 cană suc de lămâie proaspăt
1 lingură ulei de măsline
1 1/2 linguriţă muştar de Dijon
2 cozi ţelină, tăiate în două pe lungime şi apoi tăiate transversal în felii de 0,5 cm
2 ardei graşi, tăiaţi cubuleţe
1/3 cană pătrunjel tocat

1. Într-o cratiţă mare, se amestecă vinul alb, tarhonul şi oregano; se pun la fiert la foc mare. Când fierb, se adaugă scoicile; se acoperă şi se fierb 4-5 minute sau până se deschid scoicile (se verifică după 3 minute deoarece nu toate se deschid deodată). Se scot pe măsură ce se deschid (cele care nu s-au deschis se aruncă); se păstrează lichidul în cratiţă. Când s-au răcit destul, se scoate carnea din cochilii şi se pune într-un castron mare; cochiliile se aruncă.

2. Se încălzeşte lichidul din cratiţă la foc mic. Se adaugă creveţii şi se fierb  3-4 minute sau până sunt făcuţi. Scoateţi creveţii cu o spumieră şi păstraţi lichidul în cratiţă. Când s-au răcit suficient se taie în două pe orizontală şi se pun în castronul cu scoici.

3. Se incălzeşte lichidul din cratiţă la foc mic. Se adaugă scoicile şi se fierb 2 minute sau până sunt făcute. Cu o psumieră se scot scoicile în castron, păstrând lichidul în cratiţă. Lichidul în care au fiert fructele de mare se lasă să se răcească la temepratura camerei şi se măsoară jumătate de cană.

4. Într-un castron, se amestecă jumătate de cană din lichiful păstrat, sucul de lămâie, uleiul şi muştarul. Se toarnă sosul peste fructele de mare. Se adaugă ţelina, ardeiul gras şi pătrunjelul; se amestecă bine. Salata se ţine la rece până în momentul servirii.

Valoare energetică

208 calorii, 5,5 g total grăsimi (13% saturate)
30g proteine
9g carbohidraţi, 1,2g fibre
138mg colesterol
285 mg sodiu

Tu ai încercat reţeta?

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *