Plumbul si pericolele pe care le aduce pentru piticul tau

670 views

Unul dintre cele mai nocive elemente chimice pentru sanatatea piticului tau este plumbul. Potrivit unor studii realizate la comanda European Food Safety Authority, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara in Marea Britanie, acest element este absorbit mai usor de corpul copiilor decat de cel al adultilor. Conform testelor, plumbul este eliminat din corp in circa o luna de zile, insa in cazul in care s-a acumulat in oase se elimina in circa 10 pana la 30 de ani.

Cauta sursele expunerii la plumb din jurul piticului tau!

Oamenii se expun la plumb prin fumat si prin alimentatie, dar si in apa si in aer se regasesc cantitati reduse din acest element. Cu toate acestea, ca urmare a unor masuri drastice, in ultimii ani in statele Uniunii Europene concentratia de plumb din mediu a scazut destul de mult in urma excluderii acestei substante din carburanti.

Cercetarea mentionata mai arata faptul ca tigarile reprezinta unele dintre cele mai importante surse de plumb. Mai mult, cerealele, legumele si apa de la robinet sunt cele mai semnificative surse alimentare de plumb. Un studiu care a fost publicat in revista Environmental Health Perspectives indica faptul ca plumbul ar putea fi una dintre cauzele importante ale pierderilor de auz, care apar tot mai des la tineri in ultima perioada.

Specialistii recomanda sa fiti atenti deoarece prin expunerea prelungita la surse suplimentare de plumb, cum sunt unele cosmetice care au in compozitie plumb, riscurile pentru sanatate se majoreaza. Este necesar sa evitati accesoriile din materiale care inlocuiesc pielea de culoare galbena si rosie, fiindca vopseaua folosita pentru acestea contine niveluri ridicate de plumb.

Se recomanda ca piticul vostru sa fie ferit de expunerea la plumb, iar pentru aceasta trebuie sa identifici toate posibilele surse de plumb din jurul sau.

Nu il lasa pe pitic sa se joace in locuri unde exista obiecte sau pereti vechi!

Una dintre sursele de plumb cele mai raspandite este vopseaua cu plumb, care se gaseste in anumite case mai vechi. Daca locuiesti intr-o astfel de casa, este bine sa stii ca piticul tau se afla in pericol deoarece are tendinta de a baga in gura bucatele din vopseaua desprinsa. Incearca sa iei masuri asa incat obiectele de mobilier sa nu contina plumb si sa nu il lasi pe pitic sa se joace in locuri unde exista obiecte sau pereti mai vechi.

In cazul jucariilor, este necesar sa cititi cu atentie eticheta pentru a fi convins ca respectivul obiect este indicat celor mici si nu contine plumb. Chiar daca piticul tau isi doreste foarte mult o anumita jucarie, trebuie sa fiti atenti la calitatea unei jucarii care va ajunge in contact cu el.

Asadar, obisnuieste-te sa nu cumperi jucarii din surse nesigure si de o calitate incerta, ci numai din locuri verificate. Trebuie sa stiti ca si apa reprezinta o sursa periculoasa pentru toti membrii familiei atunci cand curge prin tevi vechi din plumb. Astfel, cu cat aciditatea apei este mai mare, cu atat posibilitatea eroziunii creste.

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca o concentratie a plumbului in apa mai mare de 0,01 mg/litru este periculoasa pentru sanatate. Incearca pe cat posibil sa schimbi tevile mai vechi si instalatiile, sa montezi filtre noi si sa eviti utilizarea apei calde pentru prepararea mancarii pentru a putea tine lucrurile sub control.

Sursa foto: parents.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *