De ce trebuie feriti piticii de indulcitori?

160 views

In alimentatia de zi cu zi a copiilor este foarte importanta cantitatea de zahar pe care acestia o consuma, precum si utilizarea indulcitorilor care sa inlocuiasca zaharul. Potrivit datelor unui studiu realizat in Germania la Universitatea din Munchen, pentru a inlocui zaharul in ultimii ani, s-a observat o adevarata explozie a produselor etichetate “fara zahar”. Printre acestea se afla bauturile light, iaurtul sau guma de mestecat. Toate aceste produse sunt foarte atractive pentru piticul vostru, mai ales daca el vede ca sunt consumate si de parintii sai.

Nutritionistii spun insa ca indulcitorii artificiali nu ar trebui sa fie folositi in prepararea hranei pentru sugari mai mici de 6 luni, nefiind recomandati nici pentru copiii cu o varsta de sub 3 ani. Asta se intampla deoarece indulcitorii cum ar fi aspartamul pot sa cauzeze anumite boli sau intoleranta la anumiti aminoacizi cum ar fi fenilcetonuria cunoscuta drept o afectiune ereditara.

Consumul de zahar in exces poate cauza copiilor hiperactivitate si poate influenta negativ hormonii de crestere!

In cazul piticilor care au trecut de 8-9 ani, indulcitorii nu mai sunt o problema, daca sunt consumati cu moderatie. Cu toate acestea, pentru fiecare categorie de varsta exista o doza zilnica admisa, care are la baza greutatea corporala a consumatorului: 40 mg/kg/zi de aspartam, 5 mg/kg/zi zaharina, 15 mg/kg/zi pentru sucraloza sau 9 mg/kg/zi pentru acesulfam K.

Expertii germani sunt de parere ca avand o greutate corporala mai mica, piticii fata de adulti sunt susceptibili sa depaseasca aceasta doza zilnica mai repede. Pe de alta parte, trebuie sa tineti cont ca fata de zahar, indulcitorii nu favorizeaza aparitia cariilor dentare. Cand piticul vostru este atras de un consum mare de alimente dulci, cum ar fi bauturile racoritoare sau prajiturile, ar trebui sa fie diminuat aportul de indulcitori. In acest caz se recomanda sa puneti sifon in bauturi si sa faceti deserturi de casa pe baza de indulcitori, fara prea mult zahar, asa incat cei mici sa se bucure de dulce fara a fi pusi in pericol.

Consumul de zahar poate declansa in creier eliberarea unor substante denumite “opioide”, pe care corpul le elibereaza pentru a diminua stresul sau durerea. Daca ne dorim sa mancam ceva dulce se activeaza aceleasi zone din creier ca si in cazul dependentilor care au nevoie de droguri. Zaharul “fura” din substantele nutritive ale corpului, iar in cazul unui pitic dependenta de zahar poate transforma un copil sanatos intr-un copil agitat si plangacios.

Consumul de zahar in exces poate cauza copiilor hiperactivitate, crampe si poate influenta negativ hormonii de crestere. Printre bolile cauzate de consumul de zahar se numara obezitatea si diabetul.

Zaharina, un indulcitor controversat!

Un alt indulcitor este zaharina, care desi este de 300 de ori mai dulce ca zaharul lasa un gust neplacut dupa ce este consumata. Zaharina a devenit cunoscuta in timpul celor doua razboaie mondiale, din cauza ca zaharul putea fi procurat doar rationalizat si a fost inlocuit de aceasta substanta.

Inca din anii ’70, zaharina a fost implicata intr-o controversa, deoarece un studiu din SUA arata ca ea poate contribui la aparitia cancerului la cobai. Totusi, incercarea Administratiei americane pentru Alimentatie si Medicamente de a interzice zaharina nu a avut sorti de izbanda, iar din anul 2000 zaharina a fost oficial scoasa de pe lista substantelor cancerigene.

Mai multe cercetari arata faptul ca zaharina favorizeaza cancerul de vezica urinara. In SUA, alimentele care contin zaharina trebuie sa aiba o eticheta prin care consumatorul este atentionat asupra unui potential efect cancerigen, iar in Canada este interzisa comercializarea acesteia.

Aspartamul, un indulcitor care poate cauza pierderi de memorie!

Aspartamul este un alt indulcitor, care a fost descoperit in 1965, cand James Schlatter, un expert chimist, testa un medicament impotriva ulcerului. Specialistii in nutritie din Germania sunt de parere ca aspartamul reprezinta cel mai periculos aditiv chimic. Raportul arata ca peste 75% din reactiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datoreaza aspartamului! Cercetatorii au aratat ca acesta poate declansa si agrava boli cronice precum: tumori pe creier, scleroza multipla, epilepsie, Parkinson, Alzheimer, retardare mintala sau diabet.

Aspartamul este vandut in peste 80 de tari din lume si poate fi gasit in gumele de mestecat fara zahar, dropsuri fara zahar, bauturi racoritoare, inghetata, gelatina, sucuri de fructe sau cafea instant. Cei care au consumat aspartam s-au plans deseori de pierderea memoriei, acesta fiind efectul cel mai important, dupa numarul mare de cazuri, asa ca aceasta substanta nu este recomandata deloc piticilor.

Concluzia savantilor germani a fost aceea ca zaharina si aspartamul nu dauneaza sanatatii in cazul in care acestea sunt consumate cu moderatie, dar pot cauza probleme de sanatate daca sunt luate in exces. Totusi, alti experti, cum ar fi romanul dr. Emil Radulescu, sustin ca cea mai inteleapta atitudine este aceea de a renunta definitiv la inlocuitorii de zahar, asa cum se arata in cartea de nutritie “Alimentatie inteligenta”.

Sursa foto: diversificare.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *