De ce ar trebui piticii sa evite consumul de sucuri pe baza de cafeina?

145 views

Consumul de cafeina in randul piticilor este total nerecomandat ca urmare a consecintelor negative pe care le poate genera asupra starii de sanatate a micutilor. Potrivit datelor unei cercetari stiintifice realizata in SUA, la University of California, Los Angeles si citata de BBC, circa trei sferturi dintre copiii americani au obiceiul de a consuma cafeina din sucuri zilnic. In urma unui sondaj a rezultat ca din aproximativ 200 de copii, o mare parte consuma circa 3 cutii de suc pe zi. Cafeina reprezinta o substanta psihoactiva, pe care o gasim in frunzele de ceai, in boabele de cafea, in cola, in fructele guaranei sau in boabele de cacao. Cantitatea de cafeina continuta de aceste plante difera in mod semnificativ de la sursa la sursa

Cafeina are un efect mult mai puternic asupra unui corp aflat in plina dezvoltare

In cazul piticilor care au varsta de pana la 5 ani, studiul arata ca acestia consumau echivalentul a o cutie de suc pe zi. Cafeina poate cauza numeroase probleme cu somnul in randul copiilor si poate avea influente negative asupra performantelor scolare.

Autorii studiului sunt de parere ca parintii ar trebui sa fie constienti de influenta nociva a cafeinei asupra calitatii somnului unui copil si asupra vietii micutului. Parintii sunt sfatuiti sa ii educe pe cei mici in privinta efectelor daunatoare pe care consumul ridicat de cafeina le poate avea asupra lor. Cafeina are un efect mult mai puternic asupra unui corp aflat in plina dezvoltare. De pilda, un adult care are o greutate de 80 de kilograme resimte altfel cafeina din bautura fata de un pitic de numai 30 de kilograme, arata BBC.

Expertii din SUA vorbesc despre mai multe simptome, care sunt valabile si pentru adulti, dar si pentru copii si care evidentiaza consumul excesiv de cafeina: dificultati la adormire, insomnii, aparitia unor stari de greata, dureri de cap, nervozitate si instabilitate emotionala.

In America, multi copii au probleme cu cafeina deoarece sufera de simptome similare sevrajului!

In cazul copiilor, cu cat consumul de cafeina este mai mare cu atat simptomele sunt si mai acute. Mai mult, piticii care au obiceiul sa consume sucuri pe baza de cafeina sunt predispusi la obezitate deoarece aceste bauturi contin cantitati ridicate de zahar.

Din cauza consistentei, aceste bauturi pot sa agraveze cariile dentare, iar in cazul in care piticul tau are probleme cu inima chiar si o cutie cu suc ce are in compozitie cafeina ii agraveaza starea. Pe de alta parte, specialistii spun ca ea poate cauza dependenta. In America, multi copii au probleme deoarece sufera de simptome similare sevrajului, in clipa cand nu li se mai da voie sa consume bauturi cu cafeina.

Aceasta substanta nu are valoare nutritiva si poate sa fie evitata prin diminuarea consumului unor astfel de bauturi sau prin evitarea pastrarii in casa a sucurilor respective. In plus, cofeina a fost asociata cu prezenta unor atacuri de panica care pot afecta foarte mult corpul si pot fi extrem de comune. Cafeina are un timp de injumatatire de circa 6 ore, asta insemnand ca este eliminata din corp abia in 24 de ore. De exemplu, in cazul in care se va consuma o jumatatea de cana de cafea la ora 8 dimineata, in cursul serii vom mai avea in corp circa 25% din cafeina consumata la prima ora a zilei.

Chiar daca cafeina nu determina leziuni organice in randul piticilor, nu se recomanda includerea in dieta zilnica a copiilor a unor produse bogate in aceasta substanta.

Sursa foto: janethull.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *