Cum poti calma un pitic agresiv?

333 views

In multe situatii, piticii se confrunta cu agresivitatea sau cu hartuirea la scoala sau la joaca. Odata cu cresterea copilasului lor, unii parinti constata ca acesta a devenit mai agresiv sau chiar reprezinta o tinta a agresivitatii celorlalti pitici, o victima a intimidarii venita din partea acestora. Exista situatii conflictuale pasagere care nu au consecinte in viitor, insa daca se constata existenta unei stari permanente de agresivitate la adresa unui micut, aceasta poate avea consecinte nocive in evolutia copilului.

Uneori se intampla ca un pitic sa fie agresat verbal sau fizic de copii apropiati de varsta lui, astfel incat evolutia sa emotionala in viitor ar putea sa fie pusa la grea incercare.

Ce spun specialistii?

Expertii din Marea Britanie, din cadrul Universitatii Cambridge, atrag atentia asupra faptului ca deseori pedepsele disciplinare asupra piticilor pot sa cauzeze o amplificare a comportamentul agresiv al acestora fata de colegi. O actiune mai dura a unui parinte fata de piticul sau ar putea sa determine un comportament mai agresiv al acestuia la scoala.

Expertii britanici sunt de parere ca uneori masurile disciplinare ar putea sa genereze un comportament violent al piticului sau sa il amplifice, deoarece cel mic va avea tendinta de a imita ceea ce vede la parintii sai. Potrivit datelor unui studiu realizat la Universitatea din Cambridge si citat de BBC, referitor la agresiunile din randul copiilor, circa 60% dintre strategiile anti-agresiune nu functioneaza.

BBC arata ca s-a mai constatat ca circa o treime din aceste strategii au un efect destul de mic asupra piticilor. Psihologii sunt de parere ca pentru a nu genera un comportament agresiv, parintii ar trebui sa nu aplice pedepse imediate copilului si sa incerce sa afle de ce are micutul acest tip de comportament.

Este bine sa incerci sa il determini pe piticul tau sa marturiseasca faptul ca a fost agresat de colegi si sa ii arati ca se poate baza pe tine, sa incerci sa vorbesti cu el despre ce s-a intamplat! Specialistii din Marea Britanie spun ca un parinte al unui pitic care a fost agresat la scoala ar trebui sa fie capabil sa rezolve aceasta problema cu tact si diplomatie.

Parintii trebuie sa colaboreze cu educatorii pentru a schimba comportamentul agresiv al unui pitic!

Deseori astfel de atitudini agresive ale copiilor au la baza cauze destul de complexe si greu de inteles la prima vedere. Copilul tau trebuie sa fie incurajat sa evite conflictele prin ignorare. De aceea este bine sa il incurajezi pe cel mic sa isi faca prieteni si sa petreaca mai mult timp cu acestia decat sa fie singur si marginalizat de ceilalti. Astfel, daca va fi confruntat cu o situatie agresiva va putea sa faca fata unor eventuale provocari din partea micilor agresori.

Este recomandat sa va implicati in mod direct si sa discutati cu parintii copiilor care il hartuiesc pe piticul vostru despre situatia cu care acestia s-au confruntat si sa ajungeti la un numitor comun. Stati de vorba si cu profesorii care sunt responsabili de cei mici si incercati sa aflati motivele pentru care se petrec astfel de lucruri. Specialistii britanici sustin ca decat sa aplice pedepse, care pot avea drept consecinta un comportament mai agresiv al copilului, parintii ar trebui sa colaboreze cu educatorii pentru a putea sa modifice comportamentul agresiv al unui pitic.

Este indicat ca un parinte sa discute cu piticul sau si sa il invete ca trebuie sa isi ceara scuze, daca are un comportament agresiv fata de cineva din jurul sau. In plus, este bine ca piticul tau sa stie sa faca fata unei situatii in care a fost dezamagit. Expertii au observat ca in multe cazuri, un copil frustrat si dezamagit poate deveni agresiv fata de cei din jurul sau.

Modul in care cei mici invata de la parintii lor sa isi exprime anumite emotii este foarte important in combaterea agresivitatii in randul copiilor. Inca de la varste fragede acestia trebuie sa invete sa isi controleze emotiile si sa faca diferenta dintre emotie si actiunile lor.

Evitati conflictele cu cuvinte calde si lipsite de agresivitate!

Daca este frustrat sau furios, piticul tau ar trebui sa fie incurajat sa  utilizeze aceasta energie sa faca un sport, de exemplu. Apeleaza cu incredere la un psiholog pentru a putea afla ce fel de evenimente au contribuit la aparitia agresivitatii piticului tau. Se recomanda parintilor sa dea dovada de autocontrol si sa invete sa foloseasca cuvinte calde si lipsite de agresivitate atunci cand un pitic se confrunta cu o situatie conflictuala cu alti copii de varsta sa.

Trebuie sa ii explici celui mic ca actiunile agresive sunt gresite si ca ar trebui sa fie evitate in viitor. In plus, este recomandat sa folosesti ocaziile in care piticul tau se va purta frumos ca modalitati de a-i spori motivatia, asa incat cel mic sa repete comportamentul dorit si in alte imprejurari si sa fie recompensat cu ceea ce isi doreste!

Nu uitati ca parintii reprezinta un adevarat model pentru cei mici, asa ca trebuie sa dati dovada de un comportament model si sa ii ajutati sa-si schimbe modul de abordare a problemelor cu care se confrunta in copilarie.

Sursa foto: understood.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *