Cum il motivezi pe pitic sa fie atras de educatia sa?

1651 views

Felul in care se prezinta la scoala piticul tau este foarte important pentru evolutia lui ulterioara, pentru dezvoltarea sa intelectuala si sociala. Multi dintre parintii actuali isi pun problema calitatii educatiei piticului lor si incearca sa optimizeze sansele celui mic la scoala. In clipa cand piticul ajunge pe bancile scolii, parintii sai trebuie sa fie capabili sa il ajute pe cel mic sa isi contureze personalitatea in mod complex. In aceste zile, pe langa scoala au aparut noi metode de educatie, precum ar fi cea de “home schooling” in care orele de curs se tin acasa iar parintii sunt profesori. Asta se intampla daca vorbim despre niste parinti care apreciaza ca scolile traditionale nu pot contribui in mod semnificativ la o buna educatie pentru piticul lor.

Totusi, expertii in educatie sunt de parere ca un pitic trebuie sa aiba parte de anumite conditii asa incat sa poata obtine rezultate cat mai bune la scoala. Dezvoltarea copilului poate fi influentata de ceea ce mosteneste de la parintii sau de fondul ereditar al copilului. In cazul in care piticul a mostenit de la mama sau tatal sau anumite abilitati, ele pot sta la baza procesului al educatiei, insa pot fi completate si de deprinderile si capacitatile pe care cel mic le dobandeste in timpul educatiei scolare.

Cat de importanta este motivatia piticului?

Specialistii sunt de parere ca motivatia unui pitic de a invata este esentiala, deoarece deseori cel mic nu va sti cat de importante sunt anumite informatii pentru calitatea viitorului sau. Aici intra in rol scoala, profesorii si parintii care trebuie sa il determine sa ia deciziile bune pentru evolutia sa de mai tarziu. Cu toate acestea, psihologii sustin ca in cazul in care doresti ca un copil sa invete, acesta trebuie sa aiba parte si de propria sa motivatie. S-a observat ca un copil se naste uneori cu anumite motive psihologice, dar altele trebuie sa le invete pe parcursul evolutiei sale. Piticul tau va trebui sa fie ajutat sa isi raspunda singur la intrebarea de ce trebuie sa invete cat mai bine la orele de curs.

El va trebui sa primeasca raspunsuri concise la o astfel de intrebare si sa inteleaga ca prin educatie va avea acces la o intelegere mai buna a lumii si a tot ceea ce se gaseste in jurul sau. Daca ii vei raspunde micutului tau ca trebuie sa aiba rezultate bune la orele de curs pentru a avea o cariera promitatoare in viitor, cel mai probabil acesta nu va intelege. Asa ca va trebui sa fii capabil sa il faci sa inteleaga ca in acest fel va putea sa devina mai bun si mai competitiv la scoala in raport cu colegii sai de clasa. Cercetarile indica faptul ca persoanele care prezinta un nivel ridicat al acestui tip de motivatie nu au probleme cand intampina un esec in viata profesionala.

Modelul japonez, unul de succes

Piticii care sunt motivati sa devina competitivi inca de mici vor avea sanse mai mari de succes mai tarziu si se vor bucura mai mult decat ceilalti atunci cand vor avea succes in viitor. Recomandarea expertilor este aceea de a-ti incuraja piticul spre actiuni cat mai competitive in privinta orelor de curs de la scoala. Piticilor le plac intrecerile si competitia!

O cercetare realizata la Universitatea din Tokyo, Japonia arata faptul ca in aceasta tara scolile ofera mult mai putin acces la tehnologie si se axeaza pe metode educationale traditionale. Parintii din Japonia apreciaza ca educatia micutilor reprezinta cea mai mare responsabilitate a lor, in timp ce europenii considera ca scoala in sine joaca un rol decisiv in obtinerea unei bune educatii a copiilor si nu parintii. Studiul arata ca in cazul in care un parinte ar reusi sa aiba timp si sa isi stimuleze piticul cel putin o ora pe zi, asta ar creste performanta scolara a micutului cu cel putin 30%.

In acest sens, psihologii recomanda sa vorbiti cu profesorii de la scoala despre cum il puteti ajuta pe cel mic sa evolueze mai bine acolo unde intampina greutati. O recomandare ar fi sa utilizati Internetul care poate fi un bun instrument de educatie ca urmare a  numeroase lectii online de fizica, matematica, chimie sau limbi straine sau jucariile educative si interctive. Incercati sa ii oferiti piticului sansa de a avea parte de actiuni educative mai interesante si cat mai practice, asa incat acesta sa evite plictiseala si sa se preocupe de invatatura.

Expertii sustin ca desi la inceput un copil poate sa fie captivat de ceea ce descopera in timpul orelor de curs, cu trecerea timpului el va incepe sa se plictiseasca si nu va mai avea randament scolar. De asemenea, este bine sa faceti in asa fel incat sa il stimulati pe cel mic cu anumite premii. Promite-i ca il duci sa vada filmul sau preferat la cinematograf sau ca ii cumperi jocul video pe care si-l doreste de mult, daca are rezultate bune la scoala! Incearca sa cauti mereu noi modalitati de invatare si aplicare a cunostintelor acumulate la scoala.

Imaginatia ta este foarte importanta!

Incearca sa iti pui imaginatia la contributie si stimuleaza-l permanent pe cel mic asa incat sa fie atras de materiile de la scoala. Daca observi ca piticul tau da randament atunci cand primeste un anumit premiu, se recomanda sa utilizezi acelasi stimul pana cand motivatia se va diminua. Specialistii sustin ca in clipa cand motivatia ramane continua, piticul tau a atins cel mai probabil acest nivel optim.

Parintii responsabili stiu ca o educatie mai solida isi are baza in copilarie, acest interval fiind esential in evolutia viitorului adult, in  dezvoltarea abilitatilor sale de a lua decizii corecte in viitor. De aceea, se recomanda ca de la o anumita varsta a piticului vostru sa restrangeti activitatile, astfel incat sa aiba timp pentru a se perfectiona acolo unde da dovada de anumite abilitati, care se pot transforma mai tarziu intr-o activitate profesionala.

Pe masura ce piticul va creste, este bine sa ajungeti in situatia de a alege impreuna cu el care sunt activitatile pe care sa le aprofundeze si cele la care va trebui sa renunte. Programul extrascolar al celui mic trebuie sa fie cat se poate de echilibrat, iar piticul tau sa aiba sansa de a intreprinde actiuni care sa nu-l oboseasca, dar care sa il faca sa se relaxeze si sa isi doreasca sa se instruiasca in continuare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *