Cum il implici pe piticul tau in activitatile de curatenie?

1 comment3592 views

Fiecare familie isi doreste sa aiba o casa in care sa nu existe dezordine sau diverse lucruri care sa puna in pericol sanatatea copiilor. Exista cateva metode care te pot ajuta sa-ti imbunatatesti tehnica de a face curatenie si sa salvezi mai mult timp. O casa in care nu exista curatenie poate reprezenta o sursa de boli datorita conditiilor neigienice, dar iti poate aduce frecvent si frustrarea de a nu gasi lucrurile care iti trebuie la un anumit moment dat. O casa dezordonata reprezinta un exemplu pentru copii care la randul lor vor deveni nepasatori in privinta mediulului ambiant.

Scapa de obiectele de care nu mai ai nevoie!

Este nevoie de timp si efort pentru a face curatenie, insa daca vor fi obisnuiti de mici cu asta copiii cu siguranta vor aprecia si chiar se vor bucura sa participe. De aceea, se recomanda sa iti faci timp si sa cureti holul de la intrarea in casa ta, sa strangi hainele din cuier, pantofii si gentile si sa le depozitezi intr-un dulap.

Va trebui sa te obisnuiesti sa maturi zonele unde se deruleaza un trafic intens, precum ar fi holul sau livingul. In bucatarie trebuie sa te obisnuiesti sa pastrezi cat mai curat, mai ales ca acesta este locul unde se prepara zi de zi mancarea. Foloseste produse de igienizare si curata cat mai bine aragazul si cuptorul, care reprezinta cele mai murdare elemente ale bucatariei. Pentru a curata bine chiuveta, poti sa utilizezi niste otet si bicarbonat de sodiu, care va dezinfecta vasul acesteia.

Pentru a reimprospata mirosul cosului de gunoi este indicat sa storci niste lamaie peste o lingura de bicarbonat de sodiu si curata cat mai bine. Scapa de obiectele de care nu mai ai nevoie si incearca sa le depozitezi intr-o camara, intr-un dulap sau pur si simplu sa le asezi pe toate intr-un cos pana vor pleca invitatii tai.

Invata-l pe piticul tau sa isi faca patutul inca de mic, sa isi aranjeze lenjeria proprie, asa incat dormitorul sa arate curat si ordonat. Pune patura pe patul tau si invata-i pe cei mici sa aiba grija de propriile paturi. Nu uita ca baia ta trebuie sa fie foarte curata, asa incat poti curata obiectele din interiorul acesteia, dupa ce le vei imbalsama in solutii de curatare si le vei lasa la inmuiat cateva minute bune.

Cum sa faci din curatenie o activitate de rutina?

Trebuie sa te obisnuiesti sa faci o rutina din aceasta activitate, asa incat sa existe o anumita zi in care sa faci curatenie si sa il implici si pe piticul tau in asta! Este recomandat sa faci asta dupa pranz, asa ca cei mici se vor obisnui ca o jumatate de ora parintii se ocupa de curatenie, iar ei se vor distra singuri sau se vor implica sa ajute.

Trebuie sa invatati sa il implicati pe pitic in activitatile casnice conform varstei sale. Puteti incepe cu activitati simple cum ar fi stransul jucariilor sau curatenia in dormitor. In acest fel, copilasii vor intelege ca puneti pret pe contributia lor si vor vrea sa va ajute in acest sens. Va trebui sa le oferiti posibilitatea sa faca activitati cum ar fi stransul mesei, al hainelor sau dusul cosului de gunoi.

Daca ai obiecte la care ai tinut mult candva si nu iti mai sunt acum utile, trebuie sa iei decizia sa renunti la acestea. Numai pentru faptul ca detii un anumit obiect nu inseamna ca trebuie sa-l pastrezi pentru totdeauna deoarece ocupa spatiu in plus. Inceputul anului reprezinta perioada perfecta pentru a incepe sa faci ordine in casa, asa ca nu mai sta pe ganduri si treci la treaba.

Sursa foto: clean-organized-family-home.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *