Cum îi vii de hac tusei

317 views

După vindecarea unei raceli, a bronşitei sau a gripei, tusea ne mai poate chinui încă o săptămână, două sau chiar mai mult. Din cauza ei ne simtim obosiţi şi iritaţi, nu ne putem odihni bine noaptea…Ce-i de făcut? Apelează la remediile din plante, soluţia cea mai sănătoasă şi mai la îndemână ca să scapi de o tuse rebelă.

Adeseori, tusea nu este altceva decat un mecanism de apărare al organismului. Ea se declanşează în mod reflex atunci când căile respiratorii sunt iritate de ceva (fum de ţigară, praf, polen, poluanţi din aer) sau când în trahee au ajuns alimente sau corpuri străine. Prin tuse căile respiratorii se curăţă, iar o dată cu mucusul secretat sunt eliminate şi virusurile, bacteriile sau substanţele iritante. Astfel, tusea este piedica pe care organismul o pune “intruşilor” ce ameninţă să ajungă în plămâni şi bronhii.

Tusea poate fi nu doar un mijloc de apărare, ci şi un simpotom care însoţeşte o boală: guturai, astm, infecţie virală sau bacterial (bronşită, pneumonie, sinuzită etc). Mai mult, la unele persoane, crizele de tuse pot fi declanşate şi de stres – daca tusea te-a chinuit toată ziua, dar dispare în timpul somnului poţi bănui că stresul este de vină. Este foarte important să menţinem sănătatea aparatului nostru respirator căci el ne alimentează cu oxigen şi ne ajută sa eliminăm unele substanţe dăunatoare din organism.

Tusea productivă
Pentru combaterea tusei productive este bine sa foloseşti plante cu proprietătţi expectorante, care ajută la fluidificarea secreţiilor şi la eliminarea acestora. Iarba mare este un expectorant excelent, recomandat pentru tuse insoţite de secreţie muco-purulentă (se consumă sub formă de decoct obţinut din 2 linguri de rădăcină, la un litru de apă, care se fierbe 20 de minute. Se beau 3 cani pe zi). Pentru diminuarea inflamaţiei mucoasei căilor respiratorii, este recomandat podbalul consumat sub forma de infuzie (1-2 lingurite planta la 200 ml apa clocotita; 2-3 cani pe zi). În cazul bronşitelor acute este eficientă nalba care ajută la eliminarea secreţiilor (peste o linguriţă planta se toarnă o cană de apă fierbinte)

Tusea persistentă
Pentru combaterea tusei persistente, se recomandă plante “hranitoare” pentru căile respiratorii, cu efect usor sedativ, care calmează iritaţia şi ajută la refacerea mucoasei. Încearcă infuzia din flori de lumânărică (în una sau două căni de-a lungul întregii zile) sau lichenul de munte.

Tusea uscată, iritativă
Sunt recomandate plantele emoliente şi calmante, bogate în mucilagii, care acţionează ca un balsam asupra mucoaselor respiratorii iritate. Se prepară o infuzie din frunze uscate de patlagina: peste o lingură de plante se toarnă 200 ml apa clocotită, se lasă să infuzeze 15 minute, apoi se strecoară şi se bea calduţă. Scaiul vanat ajută la eliminarea din plămâni şi bronhii a substanţelor dăunatoare şi a microbilor, calmează spasmelor bronşice. Se amesteacă o linguriţă de plantă marunţită cu 50g miere, se adaugă 200 ml apa fiartă, iar licoarea rezultată se bea imediat, caldă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *