Cum apare deshidratarea la copii si cum ii protejam de ea?

807 views

Pe langa alimentatie, hidratarea corpului este importanta nu numai pentru adulti, ci si pentru cei mici. Daca o mamica va ajunge in situatia sa isi alapteze bebelusul in mod exclusiv, ea nu va avea nevoie de apa. Conform medicilor, acest aspect se datoreaza faptului ca laptele de mama este apos tocmai pentru ca sugarul sa nu se mai confrunte cu setea.

Expertii sunt de parere ca atunci cand piticul tau isi va potoli setea cu apa si nu cu lapte, el va suge mai rar si mai putin, iar in acest mod alaptarea poate avea probleme. Hidratarea reprezinta un proces foarte complex, iar in cazul piticilor de pana la 1 an, care nu au dezvoltata bine functia renala, acestia sunt predispusi la deshidratare.

Deshidratarea la copii poate sa apara ca urmare a starilor febrile sau a supraincalzirii corpului!

Potrivit medicilor, semnele care preced deshidratarea la copilasi sunt senzatia de gura mai uscata, saliva lipicioasa si pielea uscata.

Este bine sa va faceti probleme atunci cand veti observa ca piticul vostru urineaza la intervale mai mari de 6 ore, iar urina are o culoare inchisa. In cazul in care cel mic are probleme si este deshidratat, uneori nu va dori sa manance la micul dejun si poate ajunge chiar sa refuze total alimentatia.

Potrivit pediatrilor, daca procesul de deshidratare este inferior unui procent de 5% din greutatea corpului, atunci putem vorbi despre o deshidratare moderata. Daca insa, aceasta este egala cu 10% din greutatea organismului, vom avea de a face cu deshidratare de tip sever si va trebui sa mergeti la medic cu piticul vostru cat mai urgent. Daca deshidratarea presupune pierderea unui procent de 5 pana la 10% din greutatea micutului atunci putem sa o supraveghem chiar acasa.

Deshidratarea la cei mici se poate manifesta ca urmare a starilor febrile sau a supraincalzirii corpului, daca acesta locuieste intr-o camera prea calduroasa. De aceea, in cazul piticilor care au varsta cuprinsa intre 6 luni si 1 an, se recomanda ca acestia sa aiba parte zilnic in meniul lor de cateva fructe si legume!

Deshidratarea poate sa apara si ca urmare a unor afectiuni cum ar fi diareea. Copilasii trebuie sa fie cat mai bine hidratati deoarece in acest fel isi vor putea regla cat mai bine temperatura corpului, iar apa va ajuta la transportul enzimelor, hormonilor si glucozei catre celulele corpului.

De ce este importanta apa?

Apa are sarcina de a elimina reziduurile rezultate in urma proceselor metabolismului. Medicii atrag atentia ca in cazul piticilor sa nu se consume apa de la robinet, nici macar pentru prepararea hranei.

La inceputul vietii sale, copilasul primeste suficient lichid ca urmare a consumului de lapte matern. Cu toate acestea, exista cazuri cand bebelusul trebuie alaptat mai des, pentru a preveni deshidratarea, mai ales cand temperatura exterioara este foarte ridicata.

Daca piticul vostru va avea parte de un meniu variat si echilibrat, atunci ii va ajunge o cantitate de pana la 250 ml de apa zilnic. Aceasta cantitate ar trebui sa fie crescuta daca cel mic se va confrunta cu ceva afectiuni digestive, precum diareea si constipatia.

Cum controlam temperatura din camera piticului nostru?

Imediat dupa ce piticul vostru va implini varsta de 1 an, se recomanda ca el sa consume pana la 600 ml de apa in fiecare zi. In plus, intre 2 si 3 ani, aportul de apa trebuie crescut la circa 800 ml in fiecare zi pentru a evita problemele cauzate de deshidratare.

In cazul unui nou-nascut, temperatura din camera sa ar trebui sa fie cuprinsa intre 22 si 24 grade Celsius, iar aerul din camera trebuie sa fie cat mai curat, de aceea este idicat utilizarea unui umidificator. Daca piticul se va naste in sezonul mai racoros, este bine sa aduceti in camera un radiator, mai ales daca caloriferul nu functioneaza bine.

Evitati sa faceti cald in camera piticului vostru prin intermediul sobelor pe gaze sau carbuni! Acestea sunt periculoase din cauza emanatiilor de gaze. Ca sa puteti masura in mod cat mai corect temperatura din camera copilasului, trebuie sa fixati pe perete un termometru de camera, undeva deasupra patului micutului, si asa veti putea tine sub control mediul in care piticul vostru creste.

Sursa fotografie: thehealthology.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *