Cum alegi pătuţul bebeluşului

4252 views

Citind acest articol vei afla:

 • Care sunt tipurile de pătuţ şi avantajele, dar şi dezavantajele acestora.
 • Care sunt cele mai recomandate tipuri de material.
 • După ce criterii tehnice trebuie să verifici un pătuţ.
 • Ce elemente asigură un somn liniştit bebeluşului tău.

Când vine vorba de confortul şi siguranţa copilului tău, trebuie să te asiguri că te-ai documentat şi că ai luat cea mai bună decizie. Pentru că ştim cât de limitat este uneori timpul şi câte pregătiri sunt necesare pentru întâmpinarea bebeluşului vostru, ţi-am pregătit un ghid cu tot ceea ce trebuie să ştii atunci când alegi pătuţul bebeluşului.

Specialiştii estimează că un bebeluş petrece aproximativ 18 ore pe zi în pătuţul său până la vârsta de un an ceea ce înseamnă că pătuţul va deveni un fel de„univers” al celui mic. Din fericire, standardele de siguranţă sunt reglementate şi toate pătuţurile pentru copii realizate după 1985 sunt obligate prin lege să respecte anumite standarde de siguranţă.

Deşi oferta este extrem de variată, procesul de selecţie devine dificil atunci când trebuie să ţii cont de confort, raport eficienţă-cost, design etc. Iată cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ştii atunci când alegi un pătuţ.

Tipuri de pătuţ

 • Standard: este pătuţul de formă dreptunghiulară care nu se pliază şi poate avea fie o parte laterală rabatabilă, fie două.
 • Pătuţ convertibil: este o variantă mult mai ieftină şi mai prietenoasă pentru părinţii care au spaţiu redus la dispoziţie. Acesta se strânge rapid şi ajunge la dimensiunile unei genţi dacă vreţi să plecaţi în concediu sau să-l lăsaţi pe cel mic peste weekend la părinţi. Dezavantajul în cazul acestui tip de pătuţ este că după 6 luni poate devein prea mic pentru bebeluş.
 • Pătuţ rotund: este din ce în ce mai căutat pentru că oferă un spaţiu mai mare. Are doar o singură porţiune rabatabilă.

Tipuri de material

 • Sintetic – acestea au de obicei o formă dreptunghiulară şi sunt cel mai adesea făcute din plastic. Dezavantajul constă în atragerea rapidă a prafului şi în lipsa de rezistenţă a părţilor laterale care, odată ce bebeluşul se poate ridica în picioare, ar putea ceda mult mai repede, decât în cazul altor materiale.
 • Lemn – este cel mai recomandat tip de pătuţ, pentru că oferă siguranţă maximă copilului. Cel mai recomandat este lemnul de esenţă tare: fag, stejar sau frasin. Aceste pătuţuri nu se pot plia. Pătuţurile din lemn au de regulă 3 nivele de instalare a saltelei şi de multe ori una sau 2 laturi demontabile – putând fi folosite mai comod sau adaptate vârstei.
 • Metal (ţarcuri) – reprezintă o alegere modernă, oferind o notă de eleganţă şi originalitate. Avantajele acestei alegeri sunt durabilitatea şi stabilitatea crescute, spre deosebire de cele din lemn sau plastic. Ţarcurile sunt pătuţuri făcute din metal şi prezintă avantajul de a fi extrem de versatile şi practice.

Caracteristici tehnice care trebuie verificate:

 • Baluştrii trebuie să fie solizi şi intacţi.
 • Baluştrii verticali pe părţile laterale şi la capetele patului trebuie să aibă o distanţă între ele de 45 – 65 mm. Acest lucru previne alunecarea sugarului şi blocarea lui între bare. Aceste limite sunt valabile în cazul baluştrilor ovali, fără deformare, reducându-se în cazul folosirii de baluştri rotunzi;
 • Distanţa dintre partea de sus a lateralelor patului şi saltea trebuie să fie cel puţin de 30 cm atunci când lateralele sunt lăsate în jos (în cazul paturilor cu laterala culisabilă) şi cel puţin 60 cm când sunt ridicate.

 

Cu sau fără roţi?

Cele mai indicate sunt pătuţurile cu roţi, pe care mămicile le vor considera extrem de folositoare atunci când va trebui să facă ordine în cameră sau atunci când vrei sa reorganizezi camera. În cazul în care pătuţul ales nu are roţi, acestea pot fi cumpărate de la magazinele de profil şi adaugate ulterior.

Salteaua potrivită

Cele mai multe pătuţuri vin cu salteaua ataşată. În cazul în care va trebui să alegi o saltea, este important să fii sigură ca se potriveşte perfect cu dimensiunile pătuţului şi că nu există spaţii libere (de exemplu daca poţi introduce mai multe degete între pătuţ şi saltea înseamnă că nu este potrivită). O saltea prea mică sau prea moale măreşte pericolul de sindrom de deces subit al sugarilor (SIDS), blocare sau sufocare.

Înălţimea şi suportul saltelei pătuţului sunt importante şi un pătuţ cu o saltea ce poate fi uşor de reglat este esenţial. Înălţimea reglabilă permite aşezarea mai sus a saltelei, astfel încât să puteţi aşeza copilul uşor şi cu grijă, mai ales în primele luni de viaţă, dar şi coborârea acesteia atunci când bebeluşul creşte şi este capabil să se ridice singur şi este pericolul ca acesta să cadă peste balustrada pătuţului. Pătuţul pentru copii pe care îl cumpăraţi trebuie să aibă cel puţin două poziţii ale saltelei pe înălţime.

Pentru un somnic în siguranţă

Pentru a dormi, pune-l pe spate sau pe o parte. Foloseşte hăinuţe pentru dormit dintr-o singură bucată (salopete) şi nu îl acoperi cu o pătură. Copilul ar putea aluneca sub pătură şi s-ar putea sufoca. Scoate din pat orice fel de perne sau jucării, ca să nu se sufoce cu ele. O pijama pentru dormit, tip salopetă, îi va ţine suficient de cald copilului în timpul somnului. Dacă trebuie neapărat să foloseşti o pătură, introdu marginile ei sub saltea.

Pentru mai multe sfaturi legate de îngrijirea piticul tău, abonează-te aici la newsletter-ul lunar 3Pitici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *