Cum alegi jucăriile în primul an al bebelușului?

3781 views

Cu atâtea oferte pe piață, răspunsul la întrebarea „Care este cea mai bună jucărie pentru bebelușul meu?” poate veni foarte greu. Însă întrebarea rămâne una foarte importantă deoarece pentru cei mici, jucăria este mai mult decât distracție și mai degrabă o modalitate de a a-și dezvolta simțurile primare.

Studiile arată că în primii 4 ani copiii dezvoltă aproape 50% din inteligența unui om adult. Atât de repede se dezvoltă! Soluția pentru o alegere corectă a jucăriilor potrivite pentru bebeluși constă în cunoașterea etapelor de învățare a celui mic, pe care le vom prezenta mai jos.

Programați să învețe încă de la naștere

Înainte de naștere, genetica determină modul în care se fac legaturi în creier. Neuronii călătoresc prin diverse părți ale creierului și fac conexiuni, denumite sinapse, care așteaptă stimulare. Odată ce copilul se naște, fiecare experiență senzorială precul auzul, văzul, mirosul ajută la stimularea acestor sinapse și la formarea altora noi. Cu cât sunt mai complexe aceste conexiuni, cu atât mai repede se va dezvolta inteligența bebelușului tău. Poți accelera dezvoltarea micuțului prin a-i oferi o gamă largă de experiențe care să îi stimuleze simțurile.

Jucării naștere – 6 luni

Până la 6 luni, bebelușii sunt fascinați de descoperirea folosirii mâinilor, picioarelor și celor mai multe dintre simțurile lor, devenind conștienți de împrejurimile lor.  Dacă la naștere bebelușii nu pot vedea mai departe de 25-40 cm, odată cu perfecționarea spectrului luminos, cei mici vor fi încântați de lumini, contraste. Oglinda joacă un rol important la această vârstă; bebelușii sunt fascinați să se privească în oglindă, chiar dacă nu se recunosc. De asemenea, muzica le va capta mereu atenția fiind un stimul important pentru bebeluși.

Jucării recomandate: zornăitoare , carusel cu lumini și sunete, jucării de dentiție cu oglindă, jucării pentru cărucior (care vor însoți copilul în toate călătoriile și îi vor conferi acestuia un simț al continuității).

Jucarie cu oglinda

Jucării 3 luni – 6 luni

Începând de la această vârstă cei mici învață cum să își folosească mâinile și sunt din ce în ce mai dornici de explorare. De asemenea, așteaptă-te ca tot ce prinde în mână să ducă spre guriță deci jucăriile sale trebuie să fie construite din plastic sau pluș moale fără accesorii precum nasturi, fermoar sau fire de metal.

Centrele de joacă precum salteluțele interactive sau de gimnastică sunt ideale pentru dezvoltarea celui mic la această vârstă. Combinaţia dintre muzică şi luminiţe captează atenţia bebeluşului şi îl încurajează să stea pe burtică, fapt ce îl ajută în dezvoltarea funcţiilor motorii de bază.

Centru de joaca

Jucării 6 – 12 luni

În această perioadă bebelușii încep să descopere relația cauză- efect, trăgând sau împingând orice obiect pe care îl au la îndemână. Ei devin din ce în ce mai activi și mobili (majoritatea încep să meargă de-a bușilea între 7 și 10 luni) de aceea jucăriile la aceste vârstre trebuie să favorizeze mișcarea. Sunetele și muzica trebuie să fie în continuare nelipsite.

Jucării recomandate: mingiuțe, cuburi moi, jucării de împins etc.

fisher-price-minge-muzicala-distractiva-9531

Cei mai importanți producători de jucării pentru bebeluși sunt: Fisher Price, Tolo Toys, Tiny Love, Alex Toys, pe care îi găsești la 3Pitici.

Tu ce jucărie alegi pentru bebelușul tău?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *