Cum alegi corect scaunul auto

2734 views

În acest articol vei afla:

 • Care sunt grupele de vârstă pentru scaunele auto
 • Care sunt principalele criterii de selecţie a unui scaun auto
 • Cum instalezi corect scaunul auto

Cum alegem un scaun auto

Siguranţa copilului tău este pe primul loc şi atunci când plecaţi în călătorie sau la drum scurt, trebuie să îi asiguri celui mic toate condiţiile necesare. Scaunul auto este o reală necesitate în acest sens. Dar fiindcă oferta producătorilor este foarte variată, alegerea devine foarte dificilă.

La 3Pitici, venim în ajutorul tău cu o serie de sfaturi de care trebuie să ţii cont atunci când alegi scaunul auto pentru cel mic. Iată care sunt cei mai importanţi factori:

Principalele criterii de selecţie sunt:

 • Vârsta
 • Sisteme de siguranţă
 • Material
 • Poziţie
 • Data expirării

Vârsta, înălţimea şi greutatea copilului

Toate scaunele auto sunt clasificate pe grupe:

 • Grupa 0 nou născut până la aproximativ 9 luni (0-10 kg);
 • Grupa 0+ nou născut până la aproximativ 12 luni (0-13 kg);
 • Grupa 1 de la 6 luni până la aproximativ 4 ani (9-18 kg);
 • Grupa 2 de la 3 ani până la aproximativ 8 ani (15-25 kg);
 • Grupa 3 de la 6 ani până la aproximativ 12 ani (22-36 kg).

Modele combinate de scaune auto sunt:

 • Grupa 0+/1 de la 0 luni până la aproximativ 4 ani (0-18 kg);
 • Grupa 1/2/3 de la 1 an până la aproximativ 12 ani (13-36 kg);
 • Grupa 2/3 de la 4 ani până la 12 ani (15-36 kg).

Trebuie să ştii că modelele combinate sunt cele mai căutate datorită faptului că sunt mai economice. Dar atenţie: un bebeluş de 0-4 luni trebuie să stea obligatoriu perfect la orizontală într-un coşulet auto grupa 0, dotat cu kit de prindere auto.  Atunci când poate sta singur un funduleţ, copilul poate trece la scaunul auto convertibil care să îi poată facilita o poziţie de somn sau poziţia de şezut (scaune din grupa 0+/1). De la 4 ani sunt recomandate scaunele auto pentru copii, prevăzute cu centuri proprii şi tetiera reglabilă în înălţime, cu şezut şi spătar lat, care să le permita confortul necesar.

Poziţia

Copiii vor sta întotdeauna pe scaunele din spate, pe locul din mijloc, mai ales dacă maşina este dotată cu  airbaguri laterale

Sistemele de siguranţă

Montarea unui scaun auto pentru copil poate să fie dificilp de la o maşină la alta, banchetele din spate fiind diferite.  Potrivit reglementarilor europene, pentru ca cel mic să fie în siguranţă, scaunele auto trebuie să aibă sistem de prindere în 5 puncte. Astfel, vor fi împiedicate alunecarea şi zguduirea copilui în cazul unor frâne bruşte sau al unui accident. Pentru a te asigura că beneficiezi de acest ham de prindere, cautăpe eticheta produsului litera “Y”. In cazul nefericit al unui accident, forţele pot fi egale sau pot depăşi o tonă, de aceea este esenţial să te orientezi către un scaun auto al cărui producător propune soluţii pentru absorbţia acestor forte şi pentru protejarea copilului.

De cele mai multe ori montarea corectă a scaunului face diferenţa în cazul unui accident. Din pacate, doar o treime din acestea sunt montate aşa cum trebuie. Pentru a preveni astfel de situaţii, caută scaunele care beneficiază de tehnologia ISOFIX (sistem lansat în 1997 şi dezvoltat în colaborare cu Volkswagen).

Protecţia laterală

Este foarte important ca scaunul să aibă pereţi de protecţie rezistenţi, astfel încât, în caz de accident să fie protejate mai ales gâtul şi coloana copilului.

Material

Copii sunt foarte sensibili la mişcare, de aceea este foarte posibil să li se facă rău şi să vomite. Pentru “a scoate faţa” scaunului, asigura-te înainte că materialul este uşor de întreţinut şi de curăţat. Pentru un plus de siguranţă, optează pentru un scaun confecţionat dintr-un material textil anti-alunecare, ignifug şi rezistent la lumină (scaunul nu ia foc în cazul unui accident) şi fără compuşi toxici (coloranţi etc).

Păturica

Este foarte importantă în anotimpul rece. Îmbrăcămintea foarte groasă îl poate incomoda pe bebeluş, de aceea este preferabil să îl îmbraci confortabil şi să foloseşti o patură moale pentru a-l proteja de frig. În plus, siguranţa curelelor scade atunci când sunt fixate peste multe straturi de haine.

Data expirării

În mod normal, materialul protector din care este confecţionat scaunul, devine casant după 6 ani şi nu mai are acelaşi efect de protecţie. Ai în vedere acest detaliu mai ales dacă vrei să împrumuţi scaunul auto sau să cumperi unul second hand.  Înainte de a face acest pas, iîntreabă proprietarul dacă în timpul utilizării a avut loc vreun accident. Evenimentele rutiere pot deforma structura scaunului, ceea ce se răsfrânge direct asupra siguranţei copilului.

Accesorii

Multe scaune de maşină au diverse accesorii pentru confortul copiilor precum jucărioare, botoşei, jucăruu uşoare etc. Sfatul nostru este să cumperi produsele din aceeaşi gamă cu scaunul auto.

Abonează-te la newsletterul 3Pitici pentru a descoperi mai multe ghiduri care te vor ajuta să faci alegerea potrivită pentru copilul tău.

Urmăreşte mai jos un tutorial despre instalarea corectă a scaunului auto:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *