Cum alegi cel mai bun scaun auto pentru copil

637 views

Venirea pe lume a bebelusului aduce multa bucurie parintilor. Dragostea cu care sunt achizitionate lucrusoarele necesare celui mic este incomparabila – fiecare parinte isi doreste ce este mai bun pentru copilul sau.

Pe lista celor necesare este foarte important sa se regaseasca si scaunul auto. Acesta nu trebuie sa fie considerat un moft sau o optiune. Scaunul auto este cel mai important pentru calatoria cu un copil, indiferent ca este bebelus sau a trecut de varsta de 4-5 ani. Acesta ofera siguranta si confort in timpul calatoriilor cu masina.

Criterii de urmarit cand alegi scaunul auto pentru copil

Legea obliga parintii sa calatoreasca cu cei mici intr-un scaun auto, inca de la nastere. Nu amenda pe care ar putea sa o primeasca ar trebui sa ii preocupe ce acestia, ci siguranta copilului. Este dovedit ca, in cazul in care masina este implicata intr-un accident, copilul are mai multe sanse de supravietuire daca se afla in scaunul auto.

Nu este suficient sa folosesti un scaun auto, pentru a fi si util, acesta trebuie sa fie si corect ales, problema cu care se confrunta multi parinti. Iata cateva criterii dupa care te poti orienta cand alegi scaunul auto pentru copil:

1. Varsta si greutatea copilului – principalul criteriu in alegerea scaunului

Scaunele auto pentru copii sunt create pe mai multe grupe de greutate:


In functie de greutatea copilului veti alege scaunul potrivit – tineti cont si de durata de folosinta pe care o doriti. Sunt scaune auto tip cosulet care se folosesc de la 0 la 10 Kg, acestea vor necesita schimbarea cu un scaun pentru urmatoarea grupa dupa primul an al bebelusului. Puteti alege scaune auto de la 0 la 18 kg sau de la 0 la 25 kg – la aceste modele veti beneficia de o durata de folosinta mai mare, putand apoi sa treceti direct la un inaltator auto pentru copii, acesta reprezentand ultima etapa in utilizarea unui scaun. Se considera ca dupa varsta de 12 ani si cu o greutate mai mare de 36 kg, copilul este suficient de dezvoltat cat sa foloseasca doar centura masinii.

2. Sistem de prindere potrivit pentru masina in care se foloseste scaunul auto

Scaunele auto pot fi fixate in vehicul cu ajutorul centurilor auto ale masinii, sau cu sistem isofix. Scaunele cu isofix ofera o prindere mai ferma, insa sunt inutile daca masina nu are sistem de prindere in dotare. Intre cele doua categorii, pe langa calitatea fixarii, diferenta o face si pretul. Asadar, inainte de a investi intr-un scaun cu isofix, este important sa verificati daca masina este doata cu sistem de prindere pentru isofix.

3. Scaun auto omologat si testat

Pentru a indeplini normele in vigoare, scaunul utilizat pentru transportul auto al copiilor trebuie sa fie omologat ECE R44/04! Acest detaliu este specificat pe eticheta atasata fiecarui scaun. Asigurati-va ca si scaunul pe care decideti sa il achizitionati are aceasta eticheta de omologare.

4. Centura de siguranta

Pentru o sustinere cat mai buna a celui mic, este recomandat sa alegeti un scaun dotat cu centuri cu prindere in 5 puncte si posibilitate de reglare pe inaltime. Pe langa prinderea centurilor in 5 puncte, puteti spori confortul celui mic alegand un scaun cu protectii moi in dreptul umerilor.

5. Calitatea husei

Incercati sa va orientati dupa un material moale, care sa permita o circulatie cat mai buna a aerului pentru a evita ca cel mic sa transpire indiferent de anotimp. Tinand cont cat de repede murdaresc copii totul in jurul lor, o husa detasabila si/sau usor lavabila va va fi de mare ajutor. Pentru a spori incantarea celui mic, puteti alege imprimeuri cat mai haioase!

Tinand cont de recomandarile de mai sus, veti putea achizitiona scaunul perfect: in conformitate cu legislatia in vigoare, omologat, comod si indragit de copil! Studiati atent modele de pe piata si alegeti inteligent!

3Pitici va vine in ajutor cu cateva recomandari:

Prindere in centura masinii:

Prindere ISOFIX:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *