Ce inseamna ISOFIX?

2367 views

Calatoria cu masina devine din ce in ce mai periculoasa in zilele noastre! In cele mai multe dintre accidentele din lume sunt implicate masinile. Pentru orice parinte siguranta copilului trebuie sa fie pe primul loc, de aceea este foarte important sa calatoriti cu micutul vostru in siguranta unui scaun auto. Nu de foarte mult timp, legea obliga parintii sa calatoreasca cu cei mici intr-un scaun auto, inca de la nastere. Nu amenda pe care ar putea sa o primeasca ar trebui sa ii preocupe ce acestia, ci siguranta copilului. Este dovedit ca, in cazul in care masina este implicata intr-un accident, copilul are mai multe sanse de supravietuire daca se afla in scaunul auto.

Ce scaun auto alegem?

Ai devenit parinte de curand si nu stii ce sa alegi pentru copilul tau? Te sfatuim sa pui pe primul loc siguranta copilului si confortul acestuia in timpul calatoriilor cu masina. Nu este deloc indicat sa calatoriti cu bebe in bratele mamei! Desi se considera ca bratele mamei sunt cele mai sigure pentru copil, in cazul calatoriilor acest aspect nu mai este valabil. Cel mai sigur si confortabil loc in masina pentru un bebelus este scaunul auto! Scaunele auto pot fi fixate in vehicul prin doua metode diferite: cu ajutorul centurilor auto ale masinii, sau cu sistem isofix. Cele cu isofix ofera o prindere mai ferma, insa sunt inutile daca masina nu are sistem de prindere in dotare. Mai jos vom explica ce reprezinta sistemul Isofix si ce avantaje aduce acesta!

Ce este sistemul ISOFIX?

ISOFIX este format din doua cuvinte, ISO – abrevierea pentru „International Standards Organization” si FIX – fixare. Reprezinta cel mai sigur sistem prin care se poate prinde scaunul auto al copilului in masina.

Scaunele auto cu prindere in cetura masinii nu sunt perfect fixe si uneori pot fi greu de asezat in masina. Fiecare autoturism este dotat cu un sistem de centuri diferit, cu o lungime variabila. Acest detaliu face nesigura pozitionarea scaunului.

Cea mai sigura varianta de fixare disponibila pe piata pentru scaunele auto ale copiilor este sistemul ISOFIX. Majoritatea masinilor mai noi au acest sistem de fixare disponibil. Pentru a te asigura ca poti instala acest tip de scaun in masina, verifica pe bancheta din spate eticheta care semnalizeaza prezenta acestui sistem de fixare. Daca nu regasiti aceasta eticheta cu mentiunea ISOFIX, te poti asigura daca ai aceasta dotare sau nu in cartea masinii. Acest sistem represinta doua cleme prinse in caroseria masinii, pozitionate intre spatar si si partea de jos a banchetei din spate, dotare din fabrica, ce nu poate fi adaugata ulterior.

Sistemul de prindere ISOFIX pentru scaunele auto este format din doua bare metalice care au ca terminatie doi clesti de fixare speciali, ce se vor imbina cu sistemul masinii. Cele doua bare metalice sunt pozitionate in partea din spate, jos a scaunului auto.

Avantajele sistemului ISOFIX

Prindere rapida– montarea se face mult mai rapid decat prin centuri, trebuie doar sa fixezi cele doua bare in sistemul masinii, pana auzi Click.

Usurinta in manevrare- trebuie sa asezati scaunul in pozitia indicata in in locul in care doriti (stanga sau dreapta banchetei din spate). Suportul va ramane cuplat, putand sa manevrati doar scaunul auto (valabil pentru scaunele auto cu rotire 360 grade, sau separate de baza isofix).

Protectie maxima- cercetatorii au demonstrat ca este cea mai sigura metoda de fixare a scaunului. Scaunul se va comporta unitar cu restul masinii si ofera protectie maxima pentru copil in caz de impact. Este eliminat riscul de alunecare, sau balansare a scaunului pe bancheta.

Conform studiilor efectuate, Scaunele auto cu sistem isofix reprezinta cele mai sigure variante de protectie pentru copil in timpul calatoriilor. Inainte de a achizitiona acest tip de scaun, verificati daca masina va permite fixarea unui astfel de model de scaun. Puneti pe primul loc siguranta copilului si alegeti ce este mai bun pentru calatorii cat mai sigure!

3Pitici va recomanda:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *