9 lucruri pe care nu trebuie să le spui copilului

315 views

Sunt momente când oboseala şi stresul acumulate îşi spun cuvântul şi ne aduc în situaţia de a le spune copiilor noştri lucruri dureroase care îi rănesc sau îi lasă confuzi.

Citeşte în continuare care sunt cele 9 dintre cele mai importante greşeli pe care le fac părinţii şi cum le poţi evita.

„Lasă-mă în pace”
Încă din  copilărie, copiii trebuie să conştientizeze că părinţii au nevoie de timp şi pentru ei, iar pentru a te bucura de câteva momente libere, încearcă să ii laşi pe micuţi să se uite la desene animate sau roagă pe cineva apropiat să aibă grijă de ei preţ de câteva ore. Asta pentru că atunci când le spui copiilor nu ma deranja, „sunt ocupat”, micuţii vor intenaliza mesajul şi vor creşte cu ideea ca nu are niciun rost să îţi povestească lucruri deoarece îi ăndepărtezin întotdeauna, este de părere Suzette Haden Elgin, fondatoarea  Ozark Center for Language Studies – Arkansas.

Etichetarea – „Eşti atât de”
De ce eşti atât de rău cu Mihai? Cum poţi fi atât de neatent? De cele mai multe ori copiii cred in ceea ce le spunem, iar aprecierile noastre devin oglinda lor. Odată repetate aprecierile negative, aceştia vor creşte cu ideea că sunt neatenţi, răi etc. O abordare mai fericită pentru aceste genuri de situaţii ar fi evitarea adjectivelor şi descrierea şi explicarea comportamentului „Mihai s-a simţit rănit atunci cînd nimeni nu a vrut să se joace cu el. Cum îl putem face să se simtă mai bine?”

„Nu mai plânge”
Sau variaţiunile pe aceeaşi temă „Nu mai fi supărat”, „Nu mai fi speriat”. Este absolut normal să vrei să îţi protejezi micuţul de la astfel de stări şi sentimente. Însă a-i spune unui copil „nu fi” nu îl va face să se simtă mai bine şi, în plus, în acest mod îi vei nega starea şi îi vei inocula impresia că sentimentele sale nu sunt valide. Deci în loc de a-i nega emoţiile, încearcă pe viitor să îi înţelegi exact sentimentele şi fii de partea lui.

„De ce nu eşti şi tu ca fratele tău?”
Specialiştii susţin că este abslout normal pentru un părinte să îşi compare copiii cu alţi copii, să aibă setate nişte puncte de referinţă. Greşeala apare însă atunci cand acest lucru este evident pentru micuţii noştri. Fiecare copil creşte şi se dezvoltă cu o personalitate proprie. Atunci când îţi compari copilul cu alt copil înseamnă ca în sinea ta ţi-ai dori să fie altfel, iar comparaţiile nu îi vor îmbunătăţi comportamentul. Încearcă pe viitor să îl lauzi pe micuţul tău pentru fiecare realizare pe care o are pentru ca numai prin acest mod îi vei da de înţeles că este pe drumul cel bun.

“Eşti mai bun decât atât
La fel ca în cazul comparaţiilor, micile ironii pot răni într-un mod pe care nici nu l-am putea bănui noi ca părinţi. Învăţatul este un proces de încercări, dar şi greşeli. Incearcă să nu îl mai taxezi data viitoare cu o ironie precum „Nu-mi vine să cred ca ai făcut una ca asta”, „În sfârşit ai înţeles”. Chiar dacă nu ne par grave, în timp acestea vor fi înţelese de către cei mici precum „Niciodată nu faci nimic bine”

„Potoleşte-te sau îţi dau eu motive să plângi”
În general ameninţarea rezultă dintr-o frustrare interioară şi foarte rar este o metodă eficientă. Studiile arată că la vârsta de 2 ani, şansele ca un copil să repete o greşeală în aceeaşi zi sunt de 80%. Indiferent care ar fi motivele tale, ameninţările si bătaia nu vor rezolva problema. Data viitoare când micuţul tău face o boacănă, alcătuieşte-ţi un set de tactici constructive.

„Stai că vine tata acasă”
Un clişeu care nu numai că este puţin eficient, ci îţi şi subminează autoritatea în faţa copilului tău. Pentru a rezolva ceva, trebuie să te ocupi de situaţie personal şi imediat. În caz contrar, copilul va uita până seara ce a făcut greşit.

Grăbeşte-te
Uneori avem tendinţa ca atunci cînd ne grăbim să dăm vina pe cei mici pentru acest lucru. Iar această vină nu îi va face decât să se simtă vinovaţi şi nu îi va motiva să se grăbească. Încearcă să îl ajuţi sau să faci tu în locul său lucrurile necesare plecării.

Lauda – îi spui „Bravo” pentru orice
Chiar dacă este greu de crezut, lauda nu este întotdeaună bună. Mai ales atunci când este vagă şi folosită pentru toate cazurile în care micuţul tău a făcut ceva bine – de la a-şi termina laptele la a desena ceva frumos. Incearcă să îţi limitezi aprecierile pentru acele lucruri speciale pe care le face micuţul tău şi nu pentru acelea la care ştii că se pricepe foarte bine. Mai mult decât atât, încearcă să fii mai specifică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *