4 lucruri neştiute despre lapte

1 comment2611 views

Deşi specialiştii recomandă laptele în dieta noastră zilnică, consumat în cantităţi mari sau în stare naturală, acesta ne poate afecta. Iată mai jos câteva lucruri mai puţin ştiute despre lapte:

Pasteurizarea
Puţină lume ştie că laptele consumat în stare naturală este mai periculos decât cel pasteurizat. Deşi bunica ne îmbie cu un pahar de lapte cald, “proaspăt muls”, acest lapte, deşi mai nutritiv, prezintă riscul de ne expune la bacterii precum Escherichia Coli, tulpina bacteriilor EHEC sau Campylobacter, prezente în laptele proaspăt, nefiert. Deşi părerile sunt împărţite, medicii recomandă totuşi consumul de lapte tratat termic. Pasteurizarea poate fi făcută pe trei etaje de temperatură, joase, înaltă şi ultra înaltă (ultima fiind celebră deja UHT – ultra high temperature). Şi aici părerile sunt împărţite, mulţi adepţi ai curentului bio blamând distrugerea multor elemente nutritive din lapte prin procesarea la temperatura mare a laptelui.
Grăsimile din lapte
Zicala “cine-i mic şi bea laptic” are un sâmbure de adevăr. Grăsimile din laptele de vacă nu sunt atât de hrănitoare pentru sugari, pe de altă parte au foarte mult colesterol. De aceea recomandarea specialiştilor este ca laptele matern să fie înlocuit treptat în alimentaţia copiilor, iar adulţii să nu bea decât lapte degresat (0,1%) în cantităţile recomandate (2-3 pahare de lapte, în funcţie de greutatea persoanei).
Cazeina
Cazeina este o proteina prezentă în lapte (mai ales în laptele de vacă, unde reprezintă 80% din totalul proteinelor prezente în lapte), importantă atat pentru organism, cât şi pentru industria de procesare a laptelui. Trecând peste riscul alergiei la cazeina, această proteina este benefică pentru organism pentru că eliberează aminoacizi în organism treptat. Consumul de lapte pentru adulţi are aşadar un rol important, cazeina conţinând în special lizina, unul din aminoacizii esenţiali necesari în organism pentru anaboliza proteică, sau construcţia fibrelor musculare de exemplu.
Lactoza
Lactoza este un glucid natural care se găseşte în lapte. El poate fi sintetizat în organism cu ajutorul unei enzime care poate liza molecula de lactoză. Această enzimă se numeste lactază si este activă la copiii de până la doi ani. După această vârstă, cantitatea de lactaza eliberată în oraganism scade natural. În cazul în care în alimentaţia adultului laptele lipseste o perioadă de timp, corpul nu mai produce deloc lactaza, de unde şi apariţia intoleranţei la lactoză, care se manifestă prin greaţă, crampe, balonare şi chiar diaree.

Aşadar, e important să bem lapte (cu moderaţie) pentru o dietă echilibrată şi să evităm pauzele lungi de consum de lapte.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *